Sveriges flagga emaljpin
Det svenska nationalflaggan har sedan 1500 talet fungerat som Sveriges Flagga
Sveriges flagga emaljpin
Den svenska flaggan som emaljpin med det klassiska nordiska korset i gult på en blå baggrund. Ytan är behandlad med epoxy som ger lyster och samtidigt skyddar färgerna.
Sveriges flagga
Det svenska nationalflaggan, Sveriges flagga helt enkelt, har sedan 1500-talet fungerat Sveriges flagga, men blev det först officielt i 1906. Det är blått med et gult nordiskt kors i mitten och har därmed de samma karakäristika, som de andra nordiska korsflaggorna
De blå-gula färgerna är kända redan från 1200-talets medeltida vapentraditionen. Den mäktiga Folkungaättens vapen var ett gyllene lejon på i huvudsak blå botten, Detta blev med Magnus Ladulås, kungligt vapen i 1275. Under 1300-talet gjorde Albrekt av Mecklenburg det blå-gula tre kronor-vapnet till svenskt riksvapen Och i 1448 fick Karl Knutsson Bonde idén att sätta ihop dessa två vapen, till ett. Två folkungavapen och två tre kronor-sköldar placerades diagonalt mot varandra. Ett gyllene kors delade de fyra blå fälten - det är närliggande att se ursprunget till den svenska flaggan i detta.
Utformningen av själva flaggan med ett gyllene kors på mörkblå botten, känner vi till från 1500-tallet. Med största sannolikhet har danska Dannebrogen varit en stor inspirationskälla för att ta fram en fana, i det här utförandet.
I 1569 slår Johan III fast att ”det förgyllda eller gula korset har av ålder varit brukat i Sveriges rikes vapen”. och därför, ansåg kungen, skulle detta alltid användas i de olika flaggorna. Under 1600-talet slog den blågula korsflaggan igenom som symbol för den svenska militären och staten. Först nu kan man börja tala om en nationsflagga.
En flaggpin kan vara en utmärkt gåva att ta med på utväxling eller i samband med affärsbesök i utlandet.